MALTA HAKKINDA GENEL BİLGİ

Malta Hakkında Genel Bilgi

 

Malta Güney Avrupa'da, Sicilya'nın güneyinde yer almaktadır.  Özellikle Avrupalı turist ve İngilizce öğrenmek isteyen öğrencilerinin tercih ettiği Malta'da 30’u aşkın özel İngilizce dil bulunuyor. 1996 yılından bu yana tüm İngilizce dil programları Eğitim Bakanlığı’nın denetimine alınmıştır. Malta adası  bugün bir eğitim ve turizm adası olarak anılmaktadır.

MALTA BAŞKENT VALETTA: Malta şu anda ki birçok güzelliğini de bu geçirmiş olduğu savaşlara borçlu olduğu söylenebilir. 16. yüzyılda "St John Şövalyeleri" tarafından kurulmuş olan bu ada, güzelliği ve konumu nedeni ile birçok savaş atlatmıştır. Şehirleri korumak amaçlı yapılan surlar ve derinliği ile dikkat çeken Marsamxett ve Grand limanları ile büyüleyici bir şehir ortaya çıkmıştır. Şehirde genel olarak bir şövalye hâkimiyetini hala hissetmeniz mümkün. Valetta'da bulunan müzelerde şövalyelere ait ola zırhlar en çok ilgi çeken bölümler arasında yer almaktadır. Birçok kilise, binalar, tersaneler, yüksek katedraller ile Malta'nın başkentinin daracık olan sokakları, sarı Malta taşından yapılmış olan evleri, bu evlerin kapı kolları ve dış süslemeleri bile birer şaheser niteliğindedir.

GOZO ADASI

Malta'nın ikinci büyük adası Gozo'da şövalye ve tarih dokusundan biraz uzaklaşıp dinlenmek için ideal bir yer. Xlendi balıkçı köyü ülkenin en güzel dalış noktalarına sahiptir. Plajları, su sporları yapabilme imkânı, denizi, doğa ile iç içe yapabileceğiniz, doğa sporları ile Gozo dinlenmek ve eğlenmek için çok ideal bir yer.

COMINO ADASI

"Issız bir adaya düşsen yanına üç şey alman gerekiyor" hikâyeleri galiba, Comino Adası için yazılmış. Tam anlamıyla, ıssız bir ada hiç bir ses gürültü yok, sessiz sakin...Sadece deniz, kum ve güneş eşliğinde hoş dakikalar yaşayabileceğiniz bir ada. Kendiniz dinlemek, trafik ve hayatin getirdiği yorgunlukları atmak için kurulmuş olan, adanın tek yapısı denile bilecek 4 yıldızlı bir otel mevcuttur.

Malta Yüzölçümü ve Nüfusu

321 km2

Malta Nüfusu

400.000

Nüfus Dağılımı

Maltalı (%91 Katolik)

Malta'nın Başlıca İthalat Ürünleri

Tekstil, Canlı hayvan, Yiyecek, Makine

Malta'da Yaşayan Türk Sayısı

400 (Yaklaşık)

Ekonomik Veriler

GSYH (Milyar $)

5,3

Kişi Başı GSYH ($)

13,800

İhracat (Milyar $)

2,26

İthalat (Milyar $)

3,84

Türkiye İle Dış Ticaret İhracatımız (Milyar $) İthalatımız (Milyar $)

655.33 135

Enflasyon Oranı

%5

 
 

Genel

  • Malta 1990’lı yılların sonundan itibaren hedeflediği AB üyeliği için 2000 yılında başladığı müzakereleri iki yıl içinde tamamlamış ve 1 Mayıs 2004’de AB üyesi olmuştur.
  • Malta, AB üyeliğiyle dış politikasını belirli bir çizgiye oturtmasının sonucu olarak, ilişkilerinde ağırlığı Akdeniz ülkelerine vermeye başlamıştır. Özellikle son yıllarda giderek artan ve Malta’ya yük olmaya başlayan yasadışı göçün önlenmesi çerçevesinde Akdeniz ülkeleriyle temaslarını artırmıştır.
  • Öte yandan, Malta’nın bugüne kadar AB, “Tarafsızlık” (Neutrality) ve İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth) olarak üçayaklı yürüttüğü diplomasi faaliyetlerinde Commonwealth’in öneminin de azalmaya başladığı görülmüştür.
  • İtalya, Malta’nın en yakın ve en önemli komşusudur.  İki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlar İtalya’yı siyasi ve ekonomik açıdan Malta için en önemli ülke konumuna getirmektedir. 
  • Siyasi  İlişkiler
  • Türkiye Cumhuriyetinin ilk Valetta Büyükelçisi, 8 Ekim 2009 tarihinde Malta Cumhurbaşkanı Dr. George Abela’ya güven mektubunu sunarak göreve başlamıştır.
  • Malta’yla ilişkilerimizde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
  • AB üyeliğiyle birlikte bölgesel ve uluslararası konumu güçlenen Malta’yla ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde her alanda geliştirilmesinde fayda görülmekte; güçlendirilecek işbirliğimizin özellikle bu ülkenin AB üyelik sürecimize verdiği desteğin devamının sağlanması bakımından önem taşıdığı değerlendirilmektedir.
  • Malta makamlarının İstanbul’da bir Başkonsolosluk açma taleplerine ve atamak istedikleri Başkonsolos adayına tarafımızdan muvafakat verilmiştir. İstanbul Başkonsolosları olarak atanmasına karar verilen Simon Pullicino 14 Nisan 2009 günü düzenlenen törenle Sayın Müsteşarımızdan  Buyrultu Belgesini almıştır. 
  • Malta’yla siyasi ilişkilerimiz olumlu bir havada sürmekle beraber, düşük seviyededir. 

 

Ekonomik İlişkiler

  • Türkiye ile Malta arasındaki ticaret, esas itibariyle sanayi ürünleri ticaretine dayanmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2008 yılında 1,1 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir.
  • Bu ülkeye yönelik sermaye ihracı toplam 1,3 milyar Dolar seviyesindedir.
  • Malta ile Türkiye’nin işbirliği yapabilecekleri önemli bir alan turizmdir. İki ülke arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşmasının varlığı, Türkiye’nin ve Malta’nın deneyimli ülkeler olarak üçüncü ülke pazarlarına ortak projelerle girmeleri için fırsat sunmaktadır.
  • Malta’da serbest liman bölgesinden her hafta İstanbul, İzmir veya Mersin limanına ticari sefer yapılmaktadır. Ayrıca, Batı Akdeniz ve Atlantik hatlarında çalışan Türk bayraklı gemilerin önemli bir bölümü Malta’da bakım ve onarım görmektedir.
WhatsApp Destek Hattı